Prečo Fitchef | FITCHEF.SK

Prečo Fitchef

Pozor Rohlik

 

JE LEPOK SKUTOČNE ZLÝ, ALEBO JE TO LEN VO VAŠEJ HLAVE?

DEC 28, 2015


Je propagácia bezlepkovej výživy prehnaná, alebo na tom fakt niečo bude? Je pravda, že lepok môže okrem zlého trávenia spôsobovať aj mentálnu hmlu, migrény a bolesti hlavy? Vedeli ste, že na Slovensku a vlastne ani v Európe nemáme hodnovernú diagnostiku rôznych foriem potravinových intolerancií? Intolerancia a celiakia zďaleka nie je to isté. Čítajte však ďalej nekonvenčného sprievodcu problémovým svetom lepku a spoznajte jednu z hlavných príčin utoimunitných ochorení.

Nekonvenčný sprievodca problémovým svetom lepku

Ako študujem, tak študujem, vždy sa dostanem k tomu, že lepok mi extra nepomáha…

Mohli by sme to jednoducho uzavrieť tak, že mám individuálny problém s mojim trávením. Celiakiu nemám ale lepok netolerujem a tak ho radšej vysadím.

Trakt si podporujem kvalitnými tukmi. Napr. naším peckovým Ghee maslom

Avšak keďže mňa veci zaujímajú viac do detailu, som zvedavý, ako to s tým lepkom v skutočnosti je. Mňa totiž zaujíma viac ako len priemerné zdravie a výkon, neustále špekulujem, ako by som mohol ľuďom pomôcť v realizácii ich potenciálu na 100%.

Problém totiž vidím v tom, že mnoho ľudí sa nerealizuje, pretože si dostatočne nedôveruje a vlastne žije aj v istom energetickom deficite. Nehovoriac už ani o tom, že ich obmedzujú aj vlastné deštrukčné presvedčenia a strach z myslenia mimo všeobecne akceptovaný názor väčšiny. Takto sa potom len ťažko človek dostane k skutočnej príčine problémov, ktorá môže byť často skrytá práve v hlave a psychike.

Pozrime sa tak detailnejšie na lepok, avšak s jedným dôležitým predpokladom, na ktorom sa asi zhodneme:

„PRE OPTIMÁLNE ZDRAVIE, VITALITU A PRODUKTIVITU POTREBUJEME MINIMALIZOVAŤ ZÁPALY V ORGANIZME A STIMULOVAŤ BUNKY ADEKVÁTNOU VÝŽIVOU PRE ZVÝŠENÚ ENERGIU A CELKOVÚ OBNOVU.“

Postavme sa tak všeobecne akceptovaným názorom kriticky a zoči-voči. Možno tak zistíme, že veci sa môžu mať aj trochu inak ako ich zo zvyku akceptujeme.

Začnime od podstaty problému: “Lepok, to nie je len celiakia”.

Výskum a svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že asi len 1-2 % ľudí vo svete trpí celiakiou. Avšak, čo ak je celiakia len vrcholkom ľadovca? Rozlišujeme 3 odlišné tipy problému:

• Celiakia, choroba neznášanlivosti imunitného systému voči lepku

• Intolerancia na lepok

• Alergia na lepok

Chvalabohu, alergiu a celiakiu vieme jasne identifikovať. Avšak celý problém nastáva pri intolerancii, pri ktorej nám momentálne zlyháva diagnostika. Sme často odkázaní na osobné testovanie a subjektívne pocity.

Bohužiaľ tie sú však často ovplyvnené kultúrou a systémom, v ktorom sme boli vychovaní a našimi vlastnými zakorenenými presvedčeniami. A tak je samozrejmé, že predstava života bez chleba je problém. Pozrime sa na to však ešte bližšie…

3 dôvody prečo je intolerancia väčším problémom ako celiakia

Máte podozrenie, dáte si spraviť test na celiakiu. Výsledok je negatívny a vy žijete v tom, že všetko je v poriadku. Vaše trávenie a imunita tomu nenasvedčuje. Pri konzumácii pečiva nemáte len kameň v žalúdku, ale ste aj nejakí unavenejší.

Práve tu sa dostávame k celému veľkému problému neceliatickej intolerancie na lepok, ktorá ukazuje viacero aktuálnych vedeckých štúdií, výrazne vplýva na kvalitu nášho života a celkové zdravie.

Pýtate sa ako je to možné, ak nemáte celiakiu? Jednoducho tak, že tých foriem lepku je viacero a je len veľmi malé percento ľudí, ktorých organizmus je s tým na 100% v pohode. Opäť sa raz potvrdzuje – každý sme iný. Čo však robiť, keď v podstate zlyháva diagnostika a celé okolie sa nám len snaží povedať, že problém je v našej hlave?

Pritom nejde o žiadne sprisahanie, či konšpiračnú teóriu. Tu ide o najnovší výskum, ktorý síce ešte nie je zdokladovaný desaťročiami klinickej praxe, ale mne dáva jasný odkaz, aby som sa zamyslel nad neceliatickou intoleranciou: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820047/

Dôvod č.1: Diagnostika

Pri diagnostike intolerancie na lepok sa viac-menej dostávame ku kameňu úrazu! Problém je najmä v tom, že klasické testy riešia najmä celiakiu. Doktori tak pracujú s identifikáciou alpha gliadínu, transglutaminázy-2 a deaminového gliadínu. Čo ak však pacient reaguje na glutenín, gluteomorphin, a transglutaminázu-3, či dokonca transglutaminázu-6 ? Žalúdok totiž môže byť v pohode, ale koža, či dokonca mozog vôbec nie…

Array Test picture

 

Alebo tu máme potom testy, ktoré riešia markery imunity ako IgE a IgG. Sú to imunitné látky, ktoré označia buď alergiu v prípade IgE, alebo potom ako výskum ukazuje namiesto intolerancie aj možnú toleranciu potraviny, ako je to v prípade IgG.

A tak sa vám môže kľudne stať, že v septembri ste boli napríklad v Imunovitale na testoch, ukázalo vám to pšenicu, jačmeň a špaldu, keďže ste takého veci bežne konzumovali. Potom vybrané potraviny nahradíte ražou a výrazne limitujete príjem iných obilnín. Prídete na testy v decembri a zrazu vám látky IgG vybehnú na raž, pričom akože intolerancia na pšenicu, jačmeň a špaldu klesne.

Ku každému problému je však riešenie, aj keď nikdy nemôžeme povedať, že jediné a bezchybné. Vďaka novému Cyrex Array testu v Amerike, ktorý má schopnosť riešiť v súčasnosti najkompletnejšiu reaktivitu na proteíny v obilí, sa diagnostika dostala opäť o výrazný krok vpred. Ako vidíte na obrázku dole, v súčasnosti sa vieme na intolerancie pozrieť oveľa viac individualizovane, ako je tomu bežne zvykom (máš celiakiu/nemáš celiakiu).

cyrex test table

 

Ak si ďalej preštudujete prístup Cyrex Array diagnostiky, tak zistíte, že výskum jasne poukazuje práve na to, že príznaky intolerancie na lepok už dávno nie sú len o zhoršenom trávení. Sú závislé od individuálnych reakcií na rôzne typy transglutaminázy či gliadinových markerov.

Dôvod č. 2: Kultúra a prostredie

Asi budeme súhlasiť, že národ a naše postoje najviac formuje kultúra, v ktorej žijeme. Z tohto pohľadu je pre nás v rámci strednej Európy asi ťažšie prijať nové trendy a inováciu, keďže sme desiatky rokov boli učení len nasledovať príkazy a všeobecné pravdy.

Tak som sa stretol už s nejedným známym, či kamarátom, ktorý sa len pousmieval nad mojimi upozorneniami, lebo doktori mu nič nenašli a až po prejavení silnejších problémov sa postupne prepracovali k zisteniu, že majú silnú intoleranciu, alebo až celiakiu. To, že sa cítili unavení a často boli chorí, brali akože v pohode.

Zároveň si treba priznať, že chlieb a lepkové potraviny od istého času tvorili základy našej stravy. Možno to vyznie konšpiračne, ale myslím že propaganda cereálii a nízkotučných výrobkov, ktorá začala v 80.rokoch minulého storočia vystrelila ako účinná prevencia farmaceutického priemyslu proti zdraviu ľudí a veľkých gigantov potravinárskeho priemyslu pre zvýšenú spotrebu, často absolútne prázdnych kalórii.

BOHUŽIAĽ EŠTE STÁLE SA NÁJDU HLÁSAČI TOHTO CEREÁLNEHO TRENDU STRAŠIAC A ZAVÁDZAJÚC INFORMÁCIAMI TYPU, ŽE VÁM BUDÚ CHÝBAŤ ŽIVINY, ŽE LEPOK JE PRE ORGANIZMUS DÔLEŽITÝ A TAK ĎALEJ.

Pričom keď sa ale reálne kriticky pozriete na vec, tak vám málokto z vášho okolia povie seriózne argumenty toho, ako vybudoval svoje presvedčenie, že pečivo má byť základom každej domácnosti.

  • Alebo ste sa ešte nestretli s divnými pohľadmi, že čo riešiš, že ty neješ chleba?
  • Že to máš zase nejakú diétu?
  • Alebo sa sami seba pýtate, že čo to všetci teraz riešia, keď naše staré mamy fungovali inak?

Tu si však treba uvedomiť, že množtvo lepku, jeho formy a kvalita je na inej úrovni ako tomu bolo kedysi.

A tak postupne zistíme, že pravý kváskový chlieb je niečo úplne iné ako dopekané pečivo, a že to, čo sa tvári tmavo, nemusí byť vôbec z celozrnej múky.

Bezlepkový chlieb od Lenky Mančíkovej - www.kolacebezprace.sk
Bezlepkový chlieb od Lenky Mančíkovej – www.kolacebezprace.sk

 

Pritom mi tu vôbec nejde o odsúdenie občasného domáceho pečenia, či prípravy niektorých koláčov, alebo cestovín z rôznych tipov kvalitnej múky.

Len chcem naozaj poukázať na to, že si ako Slováci potrebujeme asi viac rozšíriť obzory a neakceptovať len tak “všeobecné pravdy”.

Osobne bolo aj mne pohodlnejšie veriť tomu, že organizmus potrebuje nejaký lepok, aby sa ho naučil spracovávať, ako tomu, že lepok pri pravidelnej konzumácii neustále dráždi výstelku čriev a prispieva tak k priepustnosti čreva a ďalším možným autoimunitným chorobám.

Dôvod č.3: Generálne ležérny postoj doktorov, médií, ale hlavne “pacientov”

Vôbec sa nechcem dotknúť doktorov, lekárov, či študentov medicíny. Zatiaľ som okrem pár svetlých výnimiek nenašiel takých, ktorí by robili osvetu novým poznatkom, detailnejšie riešili, čo je pod povrchom a nebáli sa skôr nasadiť nové poznatky do vlastnej praxe.

Tak sa len často zarmútim, keď sa ku mne dostanú niektoré dietologické odporúčania lekárov,ktoré napríklad vôbec neakceptujú reguláciu hormonálneho systému v zmysle prijímania kalórii a často aj potrebu riešenia inzulínovej rezistencie, na ktorú má nábeh nemálo ľudí..

Osobne by som sa rád urobil rozhovor s vybraným doktorom, alebo lekárom viac do detailu, ale bohužiaľ väčšinou nemajú čas, alebo chuť “neodborne” sa baviť s niekým bez akademického titulu, koho nezaujíma len všeobecný priemer a všeobecné odporúčania jesť menej a hýbať sa viac.

Prosím ak poznáte lekára, s ktorým by som mohol konzultovať viac do detailov tému intolerancií, alebo ste sám lekár, tak mi napíšte. S vašou pomocou môžem lepšie zastať rolu kritického média, ktoré chce motivovať “pacientov” aj k nekonvenčnému mysleniu a získavaniu poznatkov pre prevenciu, individuálne zlepšovanie životosprávy a skutočné a trvalé riešenie príčin.

Vedeli ste totiž, že v súčasnosti sa autoimunitné ochorenia dostali na 3. priečku hlavných príčin celkovej chorobovosti a úmrtnosti vo svete? Celkom sila na to, aby sme z pozície pacientov tak ľahkovážne ignorovali neceliatické potravinové intolerancie…

3 hlavné problémy konzumácie lepku, nielen u ľudí s celiakiou, alebo silnou intoleranciou?

Ako som hneď na začiatku spomenul, študujem, študujem a konzultujem životosprávu rôznym typom ludí, prichádzam na to, že prepojenie trávenia a mozgu je alfou a omegou celkového wellbeingu.

A práve tu nám lepok robí neplechu.

1. Lepok je veľmi agresívny proteín, ktorý ako šmirgeľ škriabe výstelku vášho čreva. Ak je zničená, tak je narušená celá absorbcia dôležitých nutrientov a zároveň je tak aj neustále dráždená vaša imunita. Výsledkom je syndróm presaku vášho čreva, a to vám potom akékoľvek látky, ktoré bežne rieši imunita, prenikajú do krvi a vy ste z toho rozbití a oslabení.

2. Lepok môže spôsobiť oslabenú produkciu žlče a tak celkovo zhoršiť metabolizmus tukov. Potom človek neabsorbuje kľúčové vitamíny A,D,K rozpustné v tukoch a máme tu problém, ktorý sa dokonca premieta aj do hormonálnej nerovnováhy. Ak nemáte fungujúci metabolizmus tukov, tak ste dosť závislí len na sacharidoch a vaša produktivita a mozgová činnosť bude ďaleko od maximálneho potenciálu.

3. Tretím problémom je narušené vstrebávanie vápnika, ktoré vedie k nedostatočnej tvorbe kostného tkaniva a dokonca až k odvápňovaniu. A tak sa prepracujeme k vyššiemu riziku zlomenín, poruche zubnej skloviny, či zvýšenej kazivosti zubov.

Keď už pre nič, tak aspoň pre našu imunitu

Ako vidíme, detailných a individuálnych vplyvov a problémov pôsobenia lepku môže byť viacero. Ak si preštudujete detailnejšie prístup Cyrex Array, tak u niekoho to bude zápal žalúdka, u iného migrény a niekto môže byť úplne v pohode…

Avšak pri súčasnej kvalite a mutácii pšenice a celkovej evolúcii výživy je dosť pravdepodobné, že pravidelná konzumácia vyšších dávok lepku, viac ako raz denne spôsobí z dlhodobého hľadiska podráždenie výstelky čriev a žalúdka. A to sa postupom času premietne do výrazne narušenej imunitnej činnosti organizmu a prepúšťaniu neželaných látok do krvi.

Predstavte si to, ako keby ste mali črevá vystlaté ochrannou gázou a pravidelne ju škrabali až k roztrhnutiu a potom váš organizmus musí bojovať so zápalovými látkami a vaša produktivita je výrazne oslabená.

Detailný pohľad na problém podráždenného čreva
Detailný pohľad na problém podráždeného čreva

 

Potom sa napríklad veľmi veľa ľudí po tridsiatke alebo štyridsiatke silno čuduje, že im to trávenie akosi nefunguje. Príkladom je bežná zelenina obsahujúca nejaké tie lektíny, ktorá zrazu spôsobí veľký problém v trávení až zápal a vy tak postupne nadobúdate dojem, že ste na niečo alergickí, ale príčina problému je niekde úplne inde…

NEVIETE SI PREDSTAVIŤ ŽIVOT BEZ CHLEBA?

JE MNOHO ŠTÚDIÍ, KTORÉ POUKAZUJÚ NA OPIÁTOVÉ A ZÁVISLOSTNÉ EFEKTY JEDÁL, KDE SA SNÚBI KOMBINÁCIA LEPKU A KRÉMOVOSTI SYRA. AJ KEĎ TO NIE JE POTVRDENÉ, TAK JE ASI CELKOM JASNÉ PREČO JE PIZZA S ROZTOPENOU MOZZARELOU ASI JEDNÝM Z NAJOBĽÚBENEJŠÍCH JEDÁL PO CELOM SVETE.

Aké by mohli byť riešenia pre zlepšenie života mnohých ľudí?

Poviem vám pravdu, že čím ďalej, tým viac zisťujem, že my Slováci sme skvelí skeptici a vieme všetko skritizovať, no s riešeniami je to už horšie.

Bolo by ľahké sťažovať sa, že nám tu chýba vylepšená infraštruktúra diagnostiky, experimentovanie a výskum lekárov, či hlbší záujem pacientov.

Verím, že zmena sa môže začať od každého jednotlivca. Keď začneme chápať jedlo ako investíciu, alebo dokonca až medicínu pre naše telo a myseľ…

Veď životospráva bez lepku nie je žiadna “rocket science” a je naozaj veľmi veľa úžasných jedál bez lepku.

Zároveň z vás nechcem robiť len nasledovateľov bezlepkovej výživy. Kľudne sa rozhodnite ako to cítite… Chcem len pomôcť lepšie sa kriticky zamyslieť nad tým čo jeme, ako to jeme a hlavne prečo to jeme.

Tak vám odporúčam spraviť si vlastný test pozostávajúci z eliminačného prístupu a nasledujúcich krokov:

  • Odstráňte narušiteľa aspoň na 21 dní a tak na 3 týždne úplne vysaďte lepok.
  • Výnimočne neaplikujte pravidlo 80/20, a to že na 20% imunita lepok zvládne.
  • Pozor, lepok je aj v strúhanke, keď vyprážate, zahusťovaných polievkách, pive a krúpoch.
  • Ostatné premenné vašej životosprávy sa snažte zachovať čo najviac konštantné.
  • Mliečne výrobky neriešte, konzumujte ako zvyknete.
  • Pokiaľ už istý čas vynechávate kravské veci, držte sa vášho štandardu.
  • Po 21 dňoch si dajte poriadnu pizzu, alebo cestoviny.
  • Sledujte trávenie, grganie, ťažobu na žalúdku, hnačku, iné …
  • Sledujte únavu a pocity energie ďalších aspoň 24 hodín.
  • Sledujte ostrosť vášho mentálneho myslenia, motiváciu.
  • Sledujte vašu pokožku ďalšie 3 dni.
  • Ak nič, tak ešte ďalšie dva dni konzumujte normálne množstva lepkových potravín.
  • Na záver si vyhodnoďte s nadhľadom, ako sa celkovo cítite a či vám dáva zmysel získať kontrolu nad touto premennou v optimalizácii vašej životosprávy.

Príkladové vylepšené bezlepkové menu

Aby ste sa mali od čoho odpichnúť do nového roka 2016, uvádzam moje rýchle príkladové menu dňa A a dňa B, ktoré sú plné chutí a úplne bez lepku

Prikladove menu

 

Nepodľahnite konvenčným “pravdám”, alebo možným rizikám nesprávnej interpretácie fungovania bez lepku

Podľa môjho prieskumu je veľa článkov v médiách dosť povrchných. Zároveň však chcem upozorniť, že bezlepková životospráva pre mňa nie je o tom, že máte nakupovať nejaké špeciálne náhrady pečiva, keksíkov, bio múky, čí ďalšie produkty, kde väčšinou nájdete hlavne veľa sacharidov v podobe zemiakového škrobu, spracovanej ryže, alebo kukurice.

Tak len v bodoch vyberám možné riziká a zlé interpretácie

• “Bezlepková diéta je nákladnejšia somarina”

Bezlepková výživa je rozhodnutie pre lepšiu produktivitu, nie je to diéta a vôbec nemusí byť drahšia, ak si vyberiete kvalitné zdroje potravín, ktoré vás seriózne nasýtia. Skúste si dať dať 2-3 vajcia na masle, polovicu avokáda a 2 paradajky a myslím, že vás to nezruinuje, ale do obeda nastaví tak, že nič viac nebude treba.

• “Treba nakupovať len označené “bezlepkové” potraviny

Treba poznať zloženie a dôverovať svojej značke. To, že je potravina označená ako bezlepková, môže pomôcť pri rozhodovaní, ale neznamená to, že len tieto potraviny sú “kóšer”.

• Pozor na nakupovanie zbytočných gluten-free keksíkov a rôznych záležitostí

Tu súhlasím a keď, tak by som investoval do kvalitných bezlepkových múk, ak chcete realizovať domáce experimenty pečenia.

• V bezlepkovej a bezobilninovej strave je nedostatok vlákniny

Nie je, ak jete zeleninu tak ako sa partrí a ak, tak si doprajete ešte aj vlákninu z vychladnutej ryže, alebo zemiakov.

• Bez lepku a obilnín vám bude chýbať nejaká látka

To by malo zmysel, ak by ste nejedli iné plnohodnotné jedlá plné živín, ako je správne upravená, alebo neupravená zelenina, vajcia, ryby, kvalitné mäso, fermentované mliečne výrobky, orechy, olivový, či kokosový olej… Vedeli ste napríklad, že taká hovädzia pečienka má viac živín, ako plná misa ovocia?

• “Výpadok obilnej múky je potrebné nahradiť múkou pripravenou z ryže, kukurice, pohánky, zemiakov alebo strukovín.“

Žiadna múka nie je nevyhnutná, ak zabezpečíte výživné zdroje vitamínov a minerálov zo zeleniny. Strukoviny sú fajn, len ich treba vedieť správne spracovať.

• Troška lepku v párkach, alebo iných spracovaných výrobkoch je v pohode.

Nie je! A celkovo nás spracované výrobky vôbec nezaujímajú. Sú to problematické záležitosti.

Je ťažké fungovať bez lepku a byť vegetariánom

Toto je opäť len otázka spoznania správnych potravín a ich kombinácií. Ak v Indii napríklad nejete ich chlieb “naan”, tak ste väčšinou úplne bezlepkoví. Ryža, strukoviny, semená, ich kombinácie so zeleninou a dobrými tukmi vám vedia zabezpečiť pekne výživné vegetariánske jedlá.

Morál z analýzy problému intolerancie na lepok a čo si z toho zobrať.

Som si vedomý, že moje názory sú nekonvenčné! Avšak asi ste sa už aj vy streli s tým, že to čo sa u nás niekedy môže zdať byť scifi, tak je v zahraničí (napr. USA, západná Európa) často brané ako úplne normálna záležitosť. A tak sa len nebojme vystúpiť z našej konfortnej zóny a zamyslieť sa mimo zaužívaných medicínskych a kultúrnych právd, s ktorými sme boli vychovávaní. Ako som však na začiatku článku uviedol…

Mojím cieľom nie je diktovať, kto má čo robiť a presviedčať vás o tom, že lepok vám môže rozbíjať imunitu.

Skôr sa pozerám na inšpiratívnu stránku veci a to, že čo ak vám lepok bráni vo vašom optimálnom zdraví a produktivite? Z mojich osobných experimentov a štúdií som zistil, že v mojom prípade to celé dáva zmysel a tak vás chcem len opozičnými argumentami podnietiť ku kritickému mysleniu a vašemu vlastnému hľadaniu a poznaniu.

Nech si každý z článku zoberie, čo uzná za vhodné. Hlavne sa navzájom neporovnávajte so “susedom” a nevynášajme tu rozsudky tipu: Mne lepok nič nerobí a všetko je to v tvojej hlave!

Presne v hlave totiž môže byť práve pre vybraný typ neceliatickej intolerancie dosť veľký problém a spôsobovať migrénu, únavu, či mentálnu hmlu.

Čo tak si radšej previesť vlastný experiment a aspoň na 21 dní vylúčiť všetok lepok a reálne si vyhodnotiť nielen to, či ste schudli, ale ako ste znížili celkové zápalové procesy, bolesti, zlepšili regeneráciu a hlavne sústredenie a mentálny výkon.

Či tomu veríte alebo nie, je len na vás a viem, že sa niekedy len veľmi ťažko explicitne merá miera vašej energie, ktorá záleží od množstva faktorov a najmä od vašej vlastnej psychológie a nastavenia mysle.

Koniec koncov, najlepším doktorom sme si každý sám a naše zdravie a úspech máme len vo vlastných rukách… alebo hlavách? 

Upozornenie: Niektorí naši dodávatelia na obaloch uvádzajú, že ich výrobky môžu obsahovať stopy pšenice, sóje, mlieka, disíričitanu, vajec, rýb, arašidov, mäkkýšov, a zeleru.
mark